
Ajax-camera's herdefiniëren cyberbeveiliging in videobewaking
, by Armia Ghali, 7 min reading time
, by Armia Ghali, 7 min reading time
In een tijdperk waarin datalekken dagelijks de krantenkoppen halen, is er geen ruimte voor fouten voor videobewakingssystemen. Cyberdreigingen worden steeds complexer en dus bevindt de sector zich op een cruciaal kruispunt. Terwijl traditionele bewakingssystemen lange tijd hebben vertrouwd op verouderde modellen voor beveiliging, pioniert Ajax Systems een nieuwe visie op cyberbeveiliging in videobewaking.
Door systematisch de meest hardnekkige kwetsbaarheden aan te pakken, door zwakke protocollen voor wachtwoorden te verwijderen, geavanceerde privacycontrole te introduceren, en toegang tot de firmware te beveiligen, doet Ajax meer dan alleen het verbeteren van camera's. Het bedrijf verandert het hele landschap van cyberbeveiliging voor videobewaking. Lees verder om te ontdekken hoe Ajax-camera's cyberbeveiliging in videobewaking opnieuw definiëren.
IP-camera's hebben vaak zwakke plekken in de beveiliging die kunnen leiden tot ernstige inbreuken met verstrekkende gevolgen:
Een van de meest kritieke kwetsbaarheden in IP-camera's is het gebruik van standaardwachtwoorden. Veel camera's worden geleverd met standaardgegevens die gebruikers vaak vergeten te wijzigen, waardoor onbevoegden gemakkelijk toegang kunnen krijgen tot deze apparaten. Achterdeurtjes, die fabrikanten soms opzettelijk achterlaten voor onderhoudsdoeleinden, vergroten dit risico nog verder en vormen een verborgen ingang voor anderen om toegang te krijgen. Deze kwetsbaarheden zijn de afgelopen jaren in verschillende grote incidenten tot uiting gekomen.
Een van de belangrijkste uitdagingen bij het onderhouden van de beveiliging van IP-camera's is de noodzaak voor regelmatige firmware-updates. Veel IP-camera's werken met verouderde software, waardoor ze blootstaan aan bekende beveiligingslekken. Bijdragende factoren zijn onder andere:
Naast verouderde software, ontbreekt end-to-end versleuteling in veel traditionele systemen en hebben ze problemen met het implementeren en beheren van encryptiesleutels. Andere veelvoorkomende uitdagingen zijn onder andere het integreren van nieuwe camera's met oudere, minder veilige systemen, wat bewaking moeilijker maakt en het beheren van de beveiliging van meerdere apparaten tegelijk. Daarnaast zijn zwakke of onbestaande opties voor multifactorauthenticatie en problemen bij het beheren van toegangsrechten van gebruikers belangrijke zorgen, vooral in grote systemen. De kwetsbaarheid voor fysieke sabotage of het beveiligen van apparaten in openbare of toegankelijke ruimten is ook een probleem.
Ajax Systems heeft een robuuste benadering voor videobewaking ontwikkeld, waarin veel van de hierboven beschreven kwetsbaarheden en uitdagingen worden aangepakt. De strategie van het bedrijf integreert hardware- en softwareoplossingen en beschermt tegen cybergevaar en fysieke bedreigingen.
Fysieke beveiliging voorkomt dat aanvallers fysiek toegang krijgen tot een camera en dus kunnen proberen om de digitale verdediging te omzeilen. Elke Ajax-camera heeft een ingebouwde versnellingsmeter, een cruciaal onderdeel in de strijd tegen fysieke sabotage. Deze sensor detecteert elke poging om de kijkhoek van de camera te veranderen of de camera van zijn bevestiging te verwijderen. In het geval van een dergelijke sabotage waarschuwt het systeem onmiddellijk de gebruiker en het beveiligingsbedrijf, zodat er snel kan worden gereageerd.
Ajax-camera's zijn ontworpen om aan de hoogste normen van beveiliging en duurzaamheid te voldoen. Alle gegevens van het systeem worden veilig opgeslagen binnen de Europese Unie, waarbij de Europese regelgeving voor gegevensbescherming strikt wordt nageleefd. Belangrijk is dat Ajax-videoproducten volledig voldoen aan de NDAA-normen. Dit betekent dat ze geen componenten bevatten van fabrikanten die onder sancties vallen. Elk onderdeel van de camera is afkomstig van betrouwbare leveranciers die zijn goedgekeurd door de Amerikaanse overheid.
Bovendien wordt de fysieke duurzaamheid van Ajax-camera's verder verbeterd door hun IP65-classificatie, die uitstekende bescherming biedt tegen omgevingsfactoren.
De beveiligde software van Ajax vormt een solide fundering die de bescherming van het hele videobewakingssysteem versterkt. Dit omvat authenticatie zonder wachtwoord, draadloze updates, bedrijfseigen videostreaming en sterke controle op privacy. Deze gelaagde beveiligingsaanpak omvat alle Ajax-apparaten, van camera's tot netwerkvideorecorders (NVR's), en werkt probleemloos met geïntegreerde camera's van derden.
Ajax-camera's en NVR beschikken over geavanceerde softwarefuncties die de algehele beveiliging aanzienlijk verbeteren. Wachtwoordloze authenticatie met behulp van mutual Transport Layer Security (mTLS) is zo'n functie. Deze methode zorgt ervoor dat alleen geautoriseerde apparaten verbinding kunnen maken met de camera, waardoor het risico op ongeautoriseerde toegang aanzienlijk wordt verkleind.
Het mTLS-systeem vereist dat de cliënt (zoals een NVR of camera) en de server (de cloudinfrastructuur) geldige certificaten aan elkaar presenteren voordat er een verbinding tot stand wordt gebracht. Dit proces van wederzijdse authenticatie verifieert de identiteit van beide partijen en creëert een veilig, versleuteld communicatiekanaal. De videostream zelf wordt vervolgens verzonden met TLS-codering.
Wanneer een camera opneemt op een NVR, is er een extra laag voor authenticatie. De cloud vertelt de camera welke apparaten verbinding mogen maken. Tijdens de verbinding tussen de NVR en de camera worden het certificaat en de ID waaraan het is toegewezen geverifieerd. De NVR controleert ook of de camera een geldig certificaat heeft met de juiste ID, zodat geen apparaat kan worden verwisseld.
Door dit robuuste beveiligingsprotocol te implementeren, heeft het systeem effectief een hele categorie potentiële aanvallen tenietgedaan, waaronder het raden van wachtwoorden en het misbruiken van standaardgegevens.
Ajax heeft een systeem voor over-the-air (OTA) updates geïmplementeerd voor zijn apparaten, omdat Ajax erkent dat verouderde software een groot beveiligingsrisico vormt. Deze aanpak zorgt ervoor dat alle apparaten de nieuwste firmware gebruiken, met de meest recente updates en functies. Een dergelijk mechanisme zorgt er ook voor dat alleen legitieme, geverifieerde software op de camera's kan worden geïnstalleerd, waardoor wordt voorkomen dat potentiële aanvallers virussen kunnen uploaden met valse updates.
Ajax Systems biedt uitgebreide mogelijkheden voor beheer op afstand, waardoor het onderhoud en de administratie van het systeem aanzienlijk worden vereenvoudigd. Met de mobiele en desktop apps van Ajax kunnen professionals vanaf overal de functies van de camera bedienen, toegangsrechten beheren en het systeem diagnosticeren. Hierdoor hoeven technici vaak niet meer ter plaatse te komen, omdat veel aanpassingen, tests en problemen op afstand kunnen worden uitgevoerd of opgelost.
Ajax Systems heeft JetSparrow, een gepatenteerde technologie voor het streamen van video's, ontwikkeld om de prestaties te optimaliseren. JetSparrow zorgt voor overdracht van hoge kwaliteit, zelfs in omstandigheden met beperkte bandbreedte.
Een belangrijk aspect van de beveiliging van JetSparrow is dat het de gegevensoverdracht versleutelt. Om het belang van de aanpak van Ajax te begrijpen, is het belangrijk om de belangrijkste soorten versleuteling te bekijken die in netwerkcommunicatie worden gebruikt:
Ajax Systems legt sterk de nadruk op de privacy van gegevens en gebruikerscontrole en zorgt ervoor dat de belangrijkste regelgeving wordt nageleefd.
Alle gegevens worden verzameld en verwerkt door Ajax-camera's en opgeslagen in datacenters die voldoen aan de EU-richtlijnen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Zo wordt gegarandeerd dat gebruikersinformatie met de hoogste mate van beveiliging en transparantie wordt verwerkt. Daarnaast voldoen Ajax-videoproducten aan de eisen van de NDAA (National Defense Authorization Act) en is de cyberbeveiliging onafhankelijk getest. Dit maakt de camera's geschikt voor overheids- en zakelijke gebruikers die moeten voldoen aan de strenge Amerikaanse beveiligingsnormen.
Ajax biedt gebruikers ook privacy-instellingen en sterke functies voor toegangscontrole. Gebruikers kunnen privacyzones aanpassen binnen het beeld van de camera, zodat gevoelige zones niet worden opgenomen. Het systeem biedt gedetailleerde instellingen voor gebruikersrechten om precies te bepalen wie toegang heeft tot welke gegevens en functies.